måndag, december 01, 2008

thai mat


Dagens thaimat är en blandning av olika influenser under århundradens lopp. I det gamla Siam var matlagning enkelt och okomplicerat. Man grillade, gjorde stuvningar, ungsbakade (jordugn) och tillsatte de ätliga växter som fanns i närheten, ofta vattenväxter eftersom det gamla Siam mestadels var uppbyggt runt floder och kanaler.


Med den kinesiska inflyttningen från norr kom stekning och fritering.
Tidiga indiska handelsmän förde med sig curry och nya influenser. De fiffiga thailändska kockarna ersatte dock det indiska matlagningssmöret "ghee" mot något som redan fanns till hands - kokosolja.

Från början var thailändsk mat mild men de portugisiska missionärer som började anlända på 1500-talet ändrade på detta när de förde med sig chili från Sydamerika. Idag innehåller de flesta thailändska maträtter mer eller mindre chili.


Det thailändska köket handlar dock inte bara om kryddning, det är en konst och ett kulturellt uttryck. Thaikockar är otroligt pedantiska när det gäller detaljer, grönsaker måste skäras i en viss vinkel och varje bit se likadan ut. Fisk rispas just innan de ångas för att örtsmakerna skall tränga in och många thailändska kockar måste ha en skärbräda av tamarindträ då man anser att den ger extra smak åt maten.

Skillnaden mellan Thailändsk och Europeisk mat ligger inte bara i de ingredienser som används utan även i sättet att komponera en balanserad måltid med hjälp av olika rätter.
Ett Thailändskt middagssällskap beställer först en eller flera aptitretare (ahan wang) och något att dricka. Först när man har något att mumsa på, påbörjas den egentliga beställningen som alla i gruppen bidrar till med sin(a) favoriträtter.
Varje val omgärdas av livliga diskussioner och förhandlingar för att försäkra att samtliga beståndsdelar i den färdiga kompositionen bidrar till att skapa en väl balanserad middag som samtliga i gruppen kan njuta av till fullo.

När maten slutligen serveras (typiskt är 3-5 olika rätter för 2-4 pers.), placeras den mitt på bordet. Måltiden påbörjas när alla fått sin första portion ris.
Soppa serveras i en större soppskål och varje gäst får varsin liten soppskål. övriga rätter äts på en och samma tallrik.
Frukt, dessert och kaffe beställs efteråt.

Thailändsk "etikett" påbjuder att man förser sig med endast en sked mat åt gången som man lägger upp på sin tallrik tillsammans med riset. Man äter upp det man tagit och först därefter tar man en sked av en annan rätt o.s.v.
Det vanligaste misstaget turister i Thailand gör är att lägga på flera olika rätter på tallriken samtidigt (bufféstil). Detta får till följd att de olika rätterna och smakerna blandas vilket bör undvikas.

Maten bör ätas lungt och särskilt goda rätter kan man beställa mer av eller kanske ytterligare rätter som kan komplettera måltiden. Thailändare beställer som regel riset i större skålar som serveringspersonalen lägger upp åt gästerna ifrån. När en skål tagit slut beställer man en ny.


Kryddor är en viktig ingrediens i Thailändsk mat. Men långt ifrån alla rätter är starkt kryddade, många är milda eller bara lite kryddiga.
"Kryddigheten" kan spädas med ris så att även "starka" rätter kan avnjutas och den modige kan även pröva de "riktigt starka".
Det är inte en god idé att välja en rätt som traditionellt tillagas kryddstark och be att få den med mindre kryddor i. Resultatet blir bara en "urvattnad" karaktärslös rätt som inte gör någon glad, varken gästen eller kocken :(
Om du av misstag beställt något som är för starkt kan du be att få en skivad banan, som delvis neutraliserar den brännande känslan i munnen Vissa restauranger på turistorter har bananmilkshake, det hjälper!
(taget från http://asia.se/thailand/thaimat.shtml )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar