tisdag, mars 31, 2009

Oriental hotel, Pattaya, Muay thai och cooking class

Hejsan, då var det dags för lite uppdatering igen.. en vecka har gått och vi har igen hunnit med en massa olika saker.
Efter thai boxningen förra onsdagen var det dags för lite skolarbete på kvällen med Sansku och Ellu, vi skulle ha en presentation den 31.3. Vi fick själva välja ämne så länge det handlade om ngt med turism. Vi valde att berätta om Lappland och Levi. Ganska kort blev vårt möte, flexibla som vi e bestämde vi oss snabbt för att Z och jag skriver om Levi eftersom jag jobbat där och S och E tar om Lappland. Presentationen hölls idag och vi fick ett A, högsta betyg alltså. Tack Dr. Wanchai för det :)

På torsdagen 26.3 var det dags att dra iväg till Bangkok redan kl.08.00. Vi skulle få besöka Mandarin Oriental Hotel, ett av världens lyxigaste hotell. Lite krångel med chauffören hade vi eftersom han itne kunde ett ord engelska men men vi kom fram iaf. Här e d inte konstigt att man stiger ur bilen mitt i ett trafikljus och går å frågar ngn om vägen, skulle detta ske i Finland så vet jag inte hur folk skulle reagera. Men vi kom fram, lite sent men sabai sabai..int ere brååttom naastans ;)
Det var nog en upplevelse måste jag säga. Jättefina rum och vilken service alltså!! Vi skulle dricka kaffe och äta tårta där tyckte Dr. Wanchai så när vi sett på ngra rum gick vi ner till cafét eller vad det nu var.. en fin paviljong var det iaf. Servitörerna satte tygservetterna i famnen på oss och kom med brickor fyllda med bakelser varifrån vi fick välja vilken typ av bakelse vi ville ha. Shit va man kände sig uppassad!! :) Heeelt kiva! Allt detta kostade ca 300 bht, vilket är ca 6-7€. Så det var inte så himla dyrt ändå för att vara ett lyxigt hotell, men ändå såå bra service.
Sedan åkte vi över floden som hotellet låg bredvid för att besöka deras spa. Jättefint spa, synd bara att man inte fick ta bilder inifrån behandlingsrummena de var så läckra.
Vi gick runt lite på området, genom lite parker och sånt och sedan var det dags att börja dra sig tillbax till Rangsit. Men oj vilken häftig upplevelse det var att få vara på ett sånt fint hotell..alla man såg där såg såå rika ut :P å där stod vi finnar i våra skolkläder och såg säääkert ganska så borttappade ut :)
Sedan när vi kom tillbax till skolan hade vi vanlig lektion med Wanchai och sedan fick vi sluta tidigare eftersom vi också börjat tidigare i skolan den dan. Han e no gullig dendär Wanchai, lite senil men gullig och vänlig.

Till fredagsmorgonen kl.07.00 hade vi beställt en skolvan som skulle ta oss till Pattaya för en partyweekend.. Alla såg lite trötta ut när vi skulle åka iväg men efter ngn timme var alla på G och musiken ljöd ur högtalarna "don't worry...beee happyy!" :) Skönt gäng var vi som åkte iväg också, roligt att ha fått så många nya vänner, även finska sådana :)
Efter en tretimmars bilfärd var vi framme..lite konfunderade var vi eftersom det skall ta drygt 1-2 timmar att komma till Pattaya. Det är väldigt nära till Bangkok serni, men så är ju thailändares lokalsinne också lite dåligt :P Men man blir väldigt fort van med detta :)
Vi checkade in på ett hotell som hette LK Metropole som låg ganska nära till stranden och bargatan.. Finaste hotellet som vi har bott på under våra resor, 1000bht för 2 personer och natten. Eli 20 € för en natt delat på två personer och vi var 3 i vårt rum.. så det blev riktigt billigt, och lyxigt!
Dagen spenderades på beachen en bit bort från vårt hotell eftersom beachen nära oss inte var så lyckad..smutsigt ryktades det att den var. Inte för att den stranden vi var på var bättre, det luktade skit och sanden var ganska så grov. Men men en dag på stranden räckte nog, alla var lite röda när vi kom hem den eftermiddagen. Sen solade vi och badade i våra lyxiga pool en stund innan vi for up och vilade oss innan middagen. Middagen åts på hotellet, och den servicen var nog väldigt slö måste jag säga. Tog säkert 30 min innan vi fick våra drickor och maten kom typ 20 min senare. Maten var dock väääldigt good :) Sen var det dags att ge sig ut i vimlet på walking street i Pattaya. Lite skrämmande var det att se alla dessa ladyboys och karlar som drar i en och säger "ooh so sexy!! why so sexy??" å lite annat också.. men vi kan lämna det där tror jag. En upplevelse var det iaf, god eller dålig vet jag inte men intressant. Vi dansade halva natten och umgicks, sjuka öron hade vi alla efter den kvällen eftersom de spelade såå sjukt högt med musik på Lucifer. Men bra musik och trevligt sällskap :)

Lördagen spenderades vid hotellpoolen med största delen av gänget.. Sol och goda snacks :)
På kvällen åt vi italienskt och drog vidare till walkingstreet, men vi skulle ha en lugn kväll nästan alla. Vi började med att kika in en cabaret som var gratis och det var roligt. Man känner sig väldigt okvinnlig ibland måste jag säga när man ser dessa små killar som dansar och sminkar sig oootroligt mycket. Svårt att veta vad de har för kön egentligen :P Uppmärksamhet fick vi allafall och en av flickorna fick sig en liten beundrare ;) Vi falangflickor får nog ganska mycket uppmärksamhet också ;) ibland bra ibland dålig.
Kvällen skulle bli kort men plötsligt var klockan mycket mer än planerat och vi hade hunnit prata me nån kille som hade startat ett företag här i Thailand..han var hemma från UK och ville ha oss som modellflickor för hans företag men nej nej.. Så lätta var vi inte iaf..men trevliga att prata med var dom och de lärde oss lite thai också. En helt lyckad kväll var det som slutade i Lucifers pub med lite skön trubadursång :)

Söndagen var det lite tröttsamt för alla men vi drg oss ner till poolen för att dra det sista ur solen och helgen. Hemfärd blev det kl.17.00 med en van som Kaj och David fixat från hotellet som vi bott på. Chauffören var lite osäker på vart vi skulle men vi hamnade helt rätt, fast vi snurrade på i lite suburbs i BKK en stund.. Heelt otrolig chaufför, smidigaste resan hem någonsin :) Dock får man nog vara lite rädd när dom kör på motorvägarna här..de filar på som gäälningar och har nog ingen koll på hastighestmätaren ibland. Men vi kom hem säkert iaf :) En väldigt trevlig resa var det med hela gänget än en gång! Thanks everyone!

Igår så var det då måndag igen och dags för skolan. Vi hade spa lektioner med Rosa och vi fick lära oss att vika handdukar, göra ansiktsmakser och te samt vika lotusblommor :) Riktigt rolig lektion. Bilder finns på facebook för den som är intresserad. Sen mot kvällen var det återigen dags att sätta på sig muay thai shortsen och dra iväg till gymmet. Alla flickor ur hospitality gruppen hade köpt en cellulitkräm av Rosa som vi skulle sätta på oss innan träning.. Detta var ngt som vi senare skulle få ångra. Allas lår kändes som de skulle vara on fire och vissa hade glömt att tvätta händerna efter insmörjningen så deras händer brände också och jag själv hade fått lite av smörjan under näsan och på hakan. Det brände!! Hoppas iaf att det hade ngn effekt efter vad det brände ;) Träningen var annars riktigt bra, vi fick lära oss nya steg till waikrun (den dans som görs innan man börjar en match för att hylla tränaren, buddha och kungen). Riktigt roligt :)

Idag har vi haft en lång dag med de sista lektionerna i Marketing och Hotel Management. Nästa vecka har vi tenter i de ämnena och sedan drar vi iväg till Phuket för att fira Songkran och resa lite mellan öarna där runtomkring.
Sen ikväll har vi haft cooking class där vi gjorde cashew nötter med kyckling, paprika och ris samt klibb ris med mango och kokosmjölk sössö-sås till efterrätt. Supergott :) Ska verkligen börja göra sådan här mat när jag kommer hem!! Bilder på läckerheterna finns också på facebook om ni har tillgång till detta fenomen :)

Imorgon är det onsdag och vi har spa lektion och då skall vi ha yoga direkt från morgonen. Ska bli intressant. Har aldrig tidigare provat på yoga, eller bara poweryoga ngngång i gymnasiet så roligt skall det bli :) Imorgon är det också fotbollsmatch mellan IC kontoret och finska utbytesgruppen..jag skall dock bara vara där och hejja på.. skall senare smita iväg med johanna och äta lite av de thailändska hospitality studerandes tent mat som de skall tillreda :) Vi blev inbjudna idag av vår adjang i cooking class och det är oförskämt att tacka nej till en inbjudan så vi tänkte att vi skulle dra iväg dit och käka lite good thai mat.. gratis ;)

Sedan på torsdag är det spadag för oss på hospitality linjen så jag skall få en helkroppsmassage eller aromatherapy för 400 bht på ett spa som en tant på skolan har. Ska bli skönt att bli lite bortskämd med sånt nu igen ;)

Sen till helgen blir det väl Bangkok igen eftersom vi måste läsa till tenterna nästa vecka. Skulle vara kul att besöka Sirocco och Bayok tornet.. (jag tror det heter så). Men vi får se vad som händer, här ändras planerna ganska fort, inte mej emot :)

Nu får det vara bra för idag. Ha det så bra alla och vi hörs igen om ett par dagar. Åtminstone före jag drar ner till Phuket och solar en dryg vecka.

puss och kram på er! <3

tisdag, mars 24, 2009

cooking class

idag har vi haft cooking class och det var intressant och roligt :) God mat fick vi till dessutom i våran grupp. Till en början fick vi se på när adjang (lararn) gjorde den mat vi skulle göra och hon var väl förberedd med mat klar i kylskåpet för att gå vidare till nästa steg. Precis som på tv !! :) hehe! Nåjaa till först börja hon visa hur vi skulle göra vårrullar med nötkött,kål,morötter och nå konstiga svampar som hon kallade för "rat ears", vilket dom verkligen liknade!! Huuua! Nåja goda var dom iallafall i rullarna. Det var inte alls så svårt att sen göra nudlarna som jag trodde att det skulle vara, trodde att de små kuverten skulle gå sönder men dom var ju väldigt flexibla och mjuka. Lite kladdigt var det när man skulle limma fast hörnen men roligt :)
Andra rätten var kyckling med äggplanta och basilika blad samt nå kaffir lime blad (de doftar riktigt underbart de där bladen). Det innehöll också kokosmjölk så detta blev lite mera av en gryta som vi åt med ris sen. Jättegott och eftersom vi fick själva krydda med chili så var det inte så hemskt starkt! Riktigt nice måltid vi fick till där med Jannica, Madde, Louise och Jenna :)

När vi kom ut från lektionen var det alldeles mörkt utanför eftersom lektionen hade börjat 16.30 och vi slutade ca 19.00. När vi kom ut på skolplanen såg man bara hur det blixtrade i fjärran, riktigt mycket och bara på ett ställe hela tiden. Det var en häftig syn, det bara liksom upprepade sig hela tiden.. Vitsi va naturen e annorlunda här i Thailand, man får nog vara me om ett å annat.. regnskurar och åskskurar och diverse andra åskfenomen.

Jaa, jag kan ju berätta att vi hade muay thai igår och det var så roligt men OJ så tungt. Känner mej nog aningen trött i kroppen idag. Imorgon är de dags igen och då är det dags för sparkar :) Jee, då får man riktigt börja ta i. Det här e noog ngt som jag kunde tänka mig att hålla på med sen när jag kommer tillbax till finland. Hoppas man skulle kunna hitta ngn klubb som håller på i Vasatrakten :) Ska försöka ta lite foton imorgon så ni får se vad vi riktigt håller på med på måndag och onsdag kvällarna.

Till helgen styr vi kosan mot Pattaya. Har egentligen inget behov av att se stället med alla dess horor osv. men jag vill bara ut till beachen och catcha bruna ;)

Så vi får höras sen igen när det passar bäst här mellan alla resor och skolan :)

Ha d bra alla! Saknar er! Kom nu för allt i väärlden ner och hälsa på oss :))

Puss och Kram ! <3

söndag, mars 22, 2009

en månad i thailand

idag har vi varit en månad här i thailand. känns inte riktigt såålänge ändå, vi har hunnit med så mycket ändå denna månad :)
jag börjar vara frisk igen, idag är första dan jag inte mått så dåligt att jag inte velat äta såå "he rejder no sej" här borta.

Helgen spenderades i Bangkok, vi for dit på fredag eftermiddag och hittade ganska snabbt till Royal Asia Hotel (efter några om och men me taxidrivern från siam) men vi hittade det iaf. Strax innan vi var framme vid hotelldörren så började det spöregna och det kommer inte lite vatten här då det kommer så vi började springa. Stannade under några palmer och kollade vart vi kunde ta vägen och ett litet hotell café uppenbarade sig. Så vi sprang dit in och tog lite fika och vänta de ut regnet :)
Sen gick vi vidare till hotellet och checkade in. Riktigt nice rum fick vi plus en extra bädd som L slutligen fick ta :P hehe. den var kort och hon e lång, jag behöver väl inte säga mer (men jag var riktigt trött sen på natten när de kom hem såå hon fick ta den :P)
Flickorna bestämd sig för att fara ut på stan men jag lämna på rummet för jag känd int mej så kry iaf.. Efter en par timmar ringer L och ska ha lite passnumror och grejjer. Jag fråga varför och hon svarar att dom köper skor lacoste skor. Jaha tänkt jag. Sen när dom kommer hem en timmme senare har dom kasse efter kasse efter kasse som hänger på armen. Flickorna had vari till Siam Paragon var de dyrare butikerna finns. Allting är dessutom äkta. De hade fått med sig tre par lacoste skor (alltsomallt) guess väskor och börsar och klänningar och lite annat. De såg ut som nå riktiga shopoholics när jag öppnade hotellrumsdörren :P
Flickorna drog sen vidare ut i Bkk:s nattliv medan jag kollade en show som hette "i survived a japanese gameshow" samt law and order och jordan rättsläkare på en kanal som hetter universal. Trevligt att få lite egen tid när man e sjuk å se på tv dessutom ;) Den japanesiska tv showen var rolig och man fick skratta ganska myki, shit vilka grejjor man sku göra för att vara med där. Helt olik våra tv shower i finland alltså!

Sen på lördag så åt vi en bastant hotell frukost eller de andra åt jag åt lite bacon och frukt typ, men gott knaprigt bacon var det iaf :)
PÅ dan gick vi en runda i MBK som e mitt favoritshoppingcenter här. Hittade nu inte så mycket men jag var inte så pååå shopping heller, var lite trött och hängig när man inte fått bra med mat i sig. Köpte iaf en kjol och ett par märkliga byxor. Vi började dra oss mot BTS stationen en 5 tiden när vi var alla riktigt trötta i fötter och huvuden.
Kvällen spenderades på Baantawaan med lite skoluppgifter och bokläsning och SOVANDE. Gott såå :)

Söndagen var dagen D då vi skulle få se på riktiga muay thai boxare. Adjang F (eller JJ) tog oss med kl 12 till en boxningsarena nära Mo chit Bts station (skytrain) där vi skulle få sitta närmast ringen på VIP platserna (utan att betala ngnting eftersom JJ är så känd i hela Thailand pga sina tre landstitlar). Roligt var det när vi kom fram och vi gick rakt förbi kön av thailändare som väntade på att få komma in i arenan. Sen fick vi gå i en speciell gång för vad vi tror var endast för vip folk, vi såg bara oss finnar där iaf. (bilderna är inte så riktigt klarar eftersom man inte får använda blixt i arenan)
Showen var riktigt bra med vissa sämer och vissa riktigt bra boxare. Vi höll på de röda som JJ sa att vi skulle och de flesta av de röda vann också kamperna. JJ har själv boxats på arenan och han har vunnit fyra matcher och förlorat endast en. Han berättade också att de som böxades där idag var mellan 15-17 år gamla och att när han själv boxades så vägde han 60 men innan match så gick han ner till 52 kilo. De här gossarna som boxas är så små, man ser varje muskel och hur den rör sig. De är så smidiga, men autsch vad det måste göra ont när de gör en repetion med knäna mot höfterna eller låren. :( Vissa av de mindre pojkarna var alldeles röda på ryggarna när matcherna var över :S Intressant var det och shit vilken stämning som var i arenan, alla åskådare som skrek och tippade genom att göra ngn liten rörelse med fingrarna. Den sista matchen slutade på knockout, vilket var lite skrämmande nästan. Okej visst har man sett hockeyspelare bli nerprejjade men detta var på ngt sätt lite råare. Plötsligt står dom bara där coh boxas för fullt och en sekund senare ligger dom nere på mattan och rör inte sej. Först skriker publiken av glädje sen ställer sej nästan alla upp för att se om han andas. Å jo det gör han, det tar inte heller länge innan han e på fötter igen och går tillabx till sin ringhörna dock med stöd av sina tränare eller servicepeople. Usch va han såg ut att vara yr i bollen efter den smällen. Tänk att så små människor kan få så mycket kraft ur sig! Men en riktigt lyckad söndags eftermiddag var det alltså.

Å nu sitter vi här i vårt rum, L gör skolarbete och Z sover. Jag ska ladda opp lite nya bilder och sen kanske läsa lite innan nukkumatti tar över igen.
Men oj va skönt det är att vara människa igen och orka med saker, tacka vet jag meduciner som funkar :)

Så vill jag å sända en varm tanke till min A som fick negativt besked om skolan, tsemppiä!

Det var väl allt för nu tror jag.. nästa vecka ser ganska likadan ut som denna. Lite spa, lite marknadsföring lite Dr Wanchai och hans skämt. En helt vanlig vecka i Rangsit alltså :) Sen till helgen vet jag inte ännu, det får vi se.. "sabai sabai!" som vi sägäer här i Thai ;) ("ta det lugnt!" "ingen stress" man hinner nog komma på det ännu)

Ha det bra alla! <3

sofia

torsdag, mars 19, 2009

hospitalet

idag blev det en sväng till hospitalet för att ta blodprov och se vad som felas människan. har legat i 2 nätter nu och svettast och frusit om vartannat. icke roligt i denna värmen måste jag säga :(
det var tydligen bara en vanlig förkylning/flunssa som jag lider av. jag fick antibiotika samt smärtlindringsmedicin och lite c-vitaminer med kalk i. hoppas det börjar hjälpa nu, orkar inte vara orkeslös i flera dar ännu. man kan liksom inte njuta av tillvaron. tur att vi e lediga from idag så att man inte behöver vara borta från skolan ngt extra. nu e d bara att ta det lugnt och försöka bli frisk igen.

andra kämppisen L-M fick också en ny antibiotika kur för matförgiftning idag.. massa me magkramper har hon. usch usch, man får sån hemlängtan då man e sjuk!
nåjaa 2 månader kvar så får man komma hem till "björkarna susa..." :)
jag ville bara uppdater ppl om läget här i Rangsit för tillfället.

Ha en fortsatt bra torsdag kväll!

// sjuklingen sofia

måndag, mars 16, 2009

hua hin, buddies, spa, friends, varmt, MUAY THAI !

Hejsan alla,
det är så svårt att ta sig tid att sitta ner och skriva blogginlägg här. Det händer så mycket hela tiden att man inte orkar sen senare på kvällen. Tur att facebook finns å att man kan hålla lite kontakt via det. :)
Förra veckan var riktigt bra, alla var pigga å krya och skolan har nu börjat på allvar. Denna vecka skall vi också ha vårt första prov, i thai. Skriftligt dessutom.. ska börja ta å plugga in lite mera imåro.

Förra veckans resa gick till Hua Hin med en hyrd van. Det är smidigast så har vi märkt och inte speciellt dyrt heller. Vi betalade ca 400 baht per person tur och retur för resan. Det är ca 8 euro i finland. Hua Hin var nog ganska trevligt. Vi kom dit ganska sent och skulle börja leta hotell och jag vet inte hur många kilometer vi gick av och an innan vi slutligen hittade ställen som vi alla rymdes in på. (Vi var en ganska stor grupp som åkte dit, såklart rymdes vi inte alla till samma ställe men vi var i närheten av varandra iaf och det var roligt..)
Torsdag kväll spenderades sen på lite barer runtom i Hua Hin för att kolla in nattlivet där.. vilket var ganska så dött mest söta thai kvinnor som ville locka boysen till de olika barerna.. hehe! :D Kvällen slutade på stranden där vi satt och snackade drack en par singha och badade i havet. Really nice!

På fredan var det dags för strandliv och det var verkligen en superbra dag. Mycket sol och jättesalt vatten, men ack så skönt att slippa undan stadshettan i rangsit. :)
Mot eftermiddan började vi dra oss uppåt och gick tillbax till hotellet för att duscha och hitta lite krubb till magen. En riktigt rolig kväll blev det som slutade aningen sent men roligt var det :) Så roligt att alla i gruppen har börjat lära känna varann så bra att alla kan umgås med varann.

Lördan var sen igen mulet så vi chillade lite i receptionen när det pplötsligt började regna sjukt hårt och åskan dundrade. Plötsligt slår det ner ngnsstans riktigt nära oss och det bara sprutar gnistor ur alla de tusen elkablar som finns överallt här i landet. Det var ganska skrämmande och det hände en till gång också. Usch usch. Som tur är så är dessa åsk skurar ganska snabbt övergående här.
Zetti å jag gick också omkring lite i Hua Hin för att kolla om det fanns ngt annat man kunde göra än golf och hästridning som man kunde delta i överallt! Men ej. Det var ganska fattigt på den fronten må jag säga. Så en vecka i Hua Hin rekommenderar jag inte riktigt hårt om man inte spelar golf eller är tokig i hästar ;)
På kvällen gick zetti å jag till en svensk restaurang vi kollat in lite å OJ vad det var gott med bakad potatis och en stor pepparstek plus en gudars så god cesar sallad till förrätt. MEN man har blivit så van att äta lätt mat hhär i landet och inte så stora portioner att jag orkade knappt hälften av den mat jag fått in! Hoppas detta håller i sig ännu när jag kommer hem till Finland. :)
Det fanns även de som orkade festa ännu på lördan men jag drig mej hem snabbt för att ligga å dra mej i sängen, kollade lite amerikans reality tv och bara tog det lugnt. Det skönaste jag gjort på en lördag hittills!

När vi vaknade på söndan så det första vi kollade var om det var sol, och YES it was ! :) Fort ner och äta god frukost som bestod av toast med smör och lite jordgubbs jam (lyxigt för oss som bor i rangsit och bara äter lite yoggi till frukost och lite juice). Sen fick man också frukt med yoghurt och te. Supernice må jag säga!
Sen var det bara att dra ner till stranden för att sola lite till under sista dagen innan man drog hemåt igen.
Riktigt skönt var det, blev lite mulet och kallt mot eftermiddan men som jag sa när vi kom hem.. "rusketusraidat e på rätta ställena"!! :) Inte är vi speciellt brända heller å inte så myggbitna hellet, jag tror att vi börjar stå emot dessa mördarmyggor snart :P

En riktigt rolig helg hade vi, med tanke på att nästan hela finska gruppen var med till Hua Hin.

Idag är det måndag och vi har haft en uuuurgammal gubbe som heter DR. Wanchai, som lär oss om "Hotel environment and leading organization" med mera. Hörde knapt vad han sa för han pratade så tyst och ac:n i rummet brummade så högt. Så fick vi också en riktigt söt bok som innehåller säääkert uppemot 500 sidor (med skrift på båda sidor)!!!! Nice!!! :S

Sen hade vi också vår spatant Rosa idag, vi hade facial treatments. Underbart skööönt! Bilder finns snart uppe på Facebook. Riktigt mjuk och skön blev man av all honung och herbal powder som vi använde oss av. Riktigt kul att lära sig sådant här, lite svårt är det förstås för en som har tummen mitt i handen men men.. int får man nu ge upp i första taget.

Idag har vi också haft vår första muay thai lektion med adjang Jeff och Adjang Falun som är väldigt känd runtom i hela Thailand. Det var så roligt, det var bara en "prova på" gång idag men jag ska definitivt fortsätta. Så roligt, så häftigt å så svettigt! Adjang F lovade oss också att bjuda med oss på muay thai show till bkk, å vi skulle få sitta på vip läktaren. enda vi skulle betala är taxiresan dit. Det ska bli så intressant nästa helg när vi får fara iväg på det å se på real thing och riktigt kunna känna hur svetten yr av kämparna!

Man får vara med om så mycket att man inte minns hälften av det.. Allting är så roligt och vi alla njuter nog för fulla muggar. Förstås finns he ju didär knärrspikan som aldrig är nöjd men jaa.. man måst bara stäng örona. Jag njuter iaf :) Saknar er där hemma!
Nu ska jag ladda upp foton på fb och sen ta natten. Det börjar vara riktigt "kvamot" här nu om nätterna vilket leder till att vi har på ac:n men ändå ganska så varmt på den. Min nacke har iaf tagit stryk av ac:n eller den höga kudden --> helt styv i nacken :( Måst fråg om rosa kan göra ngt åt det imorå eller min buddy Jan ;)

Vi hörs fellows!!

Puss å kram från soffipropp i thailand

måndag, mars 09, 2009

2 veckan i Thai

Förra veckan började ju inte så bra med al magsjuk som fanns i lägret å tur som det var så klarade jag mig undan det. Järnmaga som jag tydligen har ;) Veckan slutade dock bättre med en weekendtrip som skolan hade ordnat till Ayutthaya.
Men första tänkte jag bara berätta lite snabbt att vi också hann med ett företagsbesök förra veckan. Resan gick till ett spa som hette Pludhaya och ligger i Ayutthaya. Ett väldigt fint ställe lite mitt i aavikko, men vilken oas sen. Söta små hus, lugnt och fint.. vatten som porlade och jättesnälla och mysiga människor som jobbade där. Det kan nog inte finnas nå otrevliga thailändare tror jag.. dom e bara rätt igenom snälla. Vi fick en rundtur på spa:t, kollade lite rum å sånt å sen förstås spa anläggningen där man kunde få alla olika behandlingar. Vi fick också lära oss att ett spa har 4 förutsättningar... smak, doft, ljud och image. Detta spa var väldigt thailändskt om man ser på inredning och behandlingar. Roligt att få se lite annorlunda typer av spa istället för de finska kalla span som man har sett. Här är allt gjort med känsla och tanke bakom. Jag gillar det skarpt! :) Tyv'ärr e internet så dåligt här att det tar en evighet att ladda upp bilder så ni kan kolla in bilder på facebook om ni vill :)

På torsdag morgon stack vi iväg med skolan och lärarna från IC (international college) på en weekendtrip till Ayutthaya. På programmet stod att se x antal wats (tempel), elefantridning, paintball samt aktiviteter vid CRMA:s område (CRMA= Chulachomklao Royal Military Academy).
På torsdan kollade vi mest in tempel och ett av dem var What Phananchoeng.. Lite svårt att hålla reda på alla tempel vi besökt hittills och vad de heter. Nåjaa vi såg på lite buddhastatyer, väggmålningar, jag blev välsignad av en munk och han kasta vatten på mej.. (hoppas det för lycka med sig) :)

På fredag var det dags för elefantridning och Wat Mahatat. Där finns buddhan som är inväxt i ett träd. De sägs att burmeserna har gett huvudet till Thailand som ursäkt för det krig som skedde för länge sen. Det fanns också ngt annat som dom trodde var orsaken till att buddhahuvudet finns inne i trädet men jag minns inte riktigt vad det var..

På fredagkväll fick vi också ta emot en "välkommen hem gest" som skall vara tradition här i Thailand. Vi fick 6 st vita snören med en boll på i mitten fastknutna runt vår vänstra handled. Varje adjang som knöt fast bandet "bad" för oss eller önskade oss lycka till i livet. Vissa önskade oss ett bra liv, en bra man och en bra familj. Andra önskade att vi skulle få vara friska och att skolan skulle gå bra och att man skulle orka studera flitigt under hela vår tid i Thailand. Pii' Thai som är vår huvudsakliga ledare blev så rörd av det hela att hon började gråta lite i slutet.. och när man fick sin välsignelse så ville hon bara ta i en och visa att hon tycker så mycket om oss alla studenter från Finland. Jag blev själv lite rörd när man satt där i mörkret bland alla ljius och rökelser som dom hade förberett för oss (utan att vi visste om det). Det spelades musik under tiden som man kröp omkring på golvet och fick sina band fastknutna. Det slog mej att jag aldrig har känt mej så välkommen ngnstans förut som här i landet. Dom tar en till sitt hjärta direkt om man bara visar att man vill lära sig ur det funkar i thai.. :)

På lördag sen var det dags för helgens höjdpunkt för de flesta. Vi skulle få thaimassage gratis från skolan. Vi kom till ett riktigt fint spa i Ayutthaya, minns inte vad det hette dock :(
Där fick vi dela upp oss i 4 grupper och man fick en timmes massage per person. Medan man väntade på sin tur fick man sola vid det vackra poolområdet.
Jag provade ju på thaimassage första helgen vid Koh Sahmed men detta var nog lite bättre måste jag erkänna. Till en början fick man byta om till lösa kläder som man ska ha under thaimassagen. Detta var bra för jag löste så mycket skinn under den dagen.. tack vare solbrännan på mina vader :(
Hon var duktig min massör. Hon tog i precis så mycket så att det gjorde lite ont men inte alltför. Hon bände tår och fötter, lår och benen.. Knäckte lite kotor och masserade så skönt så skönt.
Det som var lite roligt var att killarna var mest pito under massagen. Man hörde stön och vissa var nog riktigt rödögda när de kom ut ur salen.. Heh. En häftig upplevelse var det iaf :)

Vi kom hem ganska sent på lördag kväll, vilket vi börjat vänja oss med nu.. ingenting stämmer enligt skolans schema.. allting har en viss tendens att ta lite längre. :P Iofs så har vi inte bråttom nånstans :)
Vi hade tänkt dra iväg till Kao San Road med hela gänget då på lördagkväll men det blev att vi stanna kvar på Bantawaan å spelade gitarr och sjöng. Kaj sjöng och spelade mest men han e också bäst på det :) En riktigt mysig kväll blev det.

Igår söndag slappade vi vid poolen och sen mot kvällen tog vi taxi till BTS och Mochit station (skytrain) och shoppade lite vid MBK som är ett jättestort köpcentrum. Precis när vi steg av tåget så hörde vi rikssvenska, ganska skönt att höra lite nordiska språk bland all thai :)

Idag har vi varit i skolan och lärt oss lite om spa historia och marketing segmentation. Riktigt ok dag, trots att ac i skolan inte fungerar pga. att de andra eleverna har springbreak och det finns inga andra elever i skolan förutom vi. :S Nåjaa vi överlevde dagen iaf.

Kan skriva lite mera imorgon, ska dra ner till poolen nu och svalka mej lite. Här är jättevarmt redan och det sägs bli bara varmare :)

Ha d bra Alla! Sakner er !
x0x0

måndag, mars 02, 2009

Koh Samed och food poisoning

Helgen var underbar på Koh Samed. Färden började kl.07.00 på lördag morgon och alla var i tid!! *tummen upp för det*
Färden tog ca 4 timmar och vi pausade en gång på ett ställe som jag inte alls vet vad som heter.. Sen tog vi speedboat över till ön, det tog bara ca 5 minuter :) Sen steg vi iland i turkosblått vatten och en kritvit strand tog emot oss :) Kan det bli bättre?? Tror inte det.. Vi tog in på ett hotell och drog på oss bikinin och drog ner till stranden. Det sa bara poff så var alla försäljare där och skulle sälja saronger och frukt, glass och väggbonader, hennatattoos och allt möjligt. Lollo som blivit prutningsdrottning här i landet började direkt pruta om en massa saronger och man hörde hennes röst överallt "nononoo, 150 baht?!" :) Heheh!
Sen kom massagetanterna, åååh! VI kunde inte stå emot massage, så jag provade på thai massage vilket kostade 200 baht. Det är ca 4 euro!! FYRA EURO! Fattar ni, hur billigt som helst och jag har int vari med om någo skönare. Verkligen värt pengarna :) Häftig upplevelse när plötsligt en liten kvinna står på ens baklår med hela sin kropp som tyngd och det gör inte ens ont! :) Häftigt! Alla provade på ngn slag av massage, jag tog även en manikyr och pedikyr samt skrapning av fötter.Hon tyckte nämligen att mina fötter var lite skarpa på undersidan *heh* Det var skönt också, har aldrig haft så fina naglar tror jag :)

Mot eftermiddan och kvällen började vi dra oss undan solen för vi märkte att vi fått lite väl mycket röd färg i skinnet.. Alla var ganska brända lite varstans.
På kvällen ordnades barbecue längs hela stranden med eldslukare och fyrverkerier, häftigt! Vi satt på en restaurangs små mattor och underbart sköna kuddstolar och åt middag i månskenet. Riktigt mysigt!
Sen var det dags för lite party så vi sökte upp de andra och beställde in en hink me lite gott dricka. Det blev en riktigt fartfylld kväll som slutade redan en 2 tiden för z å mej eftersom vi var så trötta efter att ha legat i solen hela dagen. Dessutom dansat som tokar på dangsolvet i värmen.
Söndan kom emot och jag vaknade första gången en kvart före 7 av ett sorl som jag inte förstod vad det var.. kom sedan fram till att det var tuppar som gal efter att ha legat och tänkt en stund. Somnade sen om och vaknade en timme senare när regnet smattrade mot taket och det bullrade! Vilket regn alltså! Och gud va skönt det friskade upp luften. Söndan blev ganska mulet men lika bra så efter att vi bränt oss så mycket. Vi käkade frukost sov lite till och checkade ut tolv. Vi gick ner på stranden och slackade lite, tog en fotmassage och njöt lite till innan vi skulle ge oss av en 4 tiden till fastlandet. Lite problem med kommunikationen/språket hos båtförarna och båtföretagen men hem kom vi oss iaf. Där stod vår skol van och väntade på att skjutsa oss hem. Skönt att komma hem till "civilisationen" igen. Egen säng och egen dusch.
Plötsligt började folk må dåligt ngn timme efter att vi kommit hem men ingen tänkte mera på det. På måndan sen började folk må väldigt dåligt och sprang på vessan hela tiden. Det var ett faktum, food poisoning för hälften av de som varit på Koh Samed. Mina två kompisar ligger nu inne på sjukhuset för observation, så ikväll e jag ensam i rummet. D e tråkigt för vi har kommit varann väldigt nära nu denna vecka redan!
Idag så har vi annars haft vår första riktiga skoldag och det stod thai på schemat. Var lite tråkigt att ha samma ämne hela dagen men jaa så e d nu bara. Kiva att lära sig lite fraser iaf :) Imorogn är det samma sak, thai hela dagen sen på onsdag ska vi på besök till ett spa i Ampawa och torsdag så blir det resa med skolan till Ayutthaya (ryktas det iaf) :) Ska bli kul. Hoppas bara att alla tillfrisknar snabbt från detta!
Tack för ikväll vänner hemma i finland, saknar er och A väldigt mycket ikväll :(
Ps. bilder får ej att ladda upp ikväll, dom kommer en annan kväll:)
gonatt på er!
xoxo